Din comunitate: Punem bazele rețelelor comunitare ”Ai grijă de Sănătatea ta!”  

În data de 28 februarie 2024, am dat oficial startul activității in comunitate, la Buzău.

Sub egida Săptămânii Acțiunii pentru Prevenirea Cancerului (19- 25 februarie), i-am invitat alături de noi pe cei 7 coordonatori județeni ai asistenței medicale comunitare din Direcțiile de Sănătate Publică din județele vizate de proiect: Buzău, Călărași, Ialomița, Teleorman, Prahova și Giurgiu. Având în vedere rolul lor esențial și  nivel de interes pe care l-au demonstrat, le-am propus să se alăture inițiativei  în calitate de coordonatori ai rețelelor comunitare de sănătate din județele vizate, devenind puncte de reper în comunitățile lor. Astfel, sesiunea de la Buzău a avut ca scop pregătirea și formarea acestor coordonatori, construind împreună fundația rețelelor.

 

Formarea coordonatorilor rețelelor comunitare

Am început sesiunea cu o dezbatere la care au participat și profesioniști din asistența medicală primară. Aici am discutat despre provocările activității de prevenție derulate în cabinetele de medicină de familie și în comunitate, precum și despre instrumentele care pot sprijini eforturile profesioniștilor în încurajarea prevenției. Această sesiune ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine, să înțelegem dificultățile întâmpinate de fiecare profesionist și să definim rolurile fiecăruia într-o echipă multidisciplinară.

Sesiunea de instruire s-a concentrat pe tema prevenirii cancerului de col uterin, una dintre afecțiunile acoperite de programul „Ai grijă de Sănătatea ta!”.

Participanții au recapitulat informații esențiale despre cancerul de col uterin, testare și comportamente sanogene, dobândind în același timp tehnici de consiliere centrate pe pacient, esențiale pentru o abordare personalizată și eficientă în prevenirea bolilor.

Sesiunea de formare a fost facilitată de colega noastră Mirela Mustață, coordonatorul programului, împreună cu doi medici de familie preocupați de tema prevenției în cabinetul de asistență medicală primară: doamna dr. Daciana Toma, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină Familiei, și doamna conf.univ.dr. Adela Iancu de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Sesiunea de formare a avut o structură similară cu viitoarele cursuri pe care le vor facilita în comunități, astfel încât cei prezenți să înțeleagă și să însușească cât mai bine viitorul rol de facilitator și sprijin în comunitate.

 

Fundația intervențiilor la nivel de județ

În a doua parte a sesiunii de instruire, am pus bazele intervenției în comunități împreună.

Am stabilit un calendar al intervenției: fiecare coordonator va facilita câte un curs în județul său, concentrându-se pe una dintre afecțiunile vizate de proiect. Astfel, în toate județele vom avea profesioniști din domeniul sănătății formați în metode de consiliere centrate pe pacient, dar fiecare județ se va concentra pe o anumită afecțiune în timpul intervenției, implementând abilitățile și instrumentele dobândite în urma cursurilor, pe parcursul a trei luni.

Astfel, am structurat programul ca pe un program de mentorat, în care fiecare județ să aibă o perioadă de testare de trei luni, cu sprijinul coordonatorului județean Această structură va asigura o diseminare eficientă a cunoștințelor și o aplicare practică a metodelor de prevenție, contribuind la îmbunătățirea sănătății publice în zonele vizate.

 

Pornind la drum cu implementarea în comunitate

Cu un plan bine pus la punct și sprijinul unor coordonatori dedicați, suntem pregătiți să începem activitatea în județe. Primul curs va avea loc pe 19 iunie în județul Călărași și va viza prevenirea cardiopatiei ischemice. Suntem nerăbdători să vedem cum va funcționa acest program și, desigur, să vedem rezultatele și impactul său asupra comunității.

Inițiativa reprezintă un pas important în consolidarea rețelelor de sănătate comunitară și în promovarea prevenției pentru cele mai comune afecțiuni la nivel național. Prin formarea și sprijinul oferit coordonatorilor județeni, ne asigurăm că mesajul și practicile de prevenție ajung în toate colțurile comunităților noastre. Colaborarea și implicarea activă a coordonatorilor locali ne oferă încrederea că vom reuși să facem o diferență semnificativă în sănătatea populației.

Distribuie:

Alte articole: