Din comunitate: Despre prevenirea diabetului zaharat, un webinar interactiv dedicat medicilor de familie, asistenților medicali și farmaciștilor din 7 județe limitrofe Bucureștiului

Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual pe 14 noiembrie, ne aduce aminte că prevenția este cheia sănătății, iar fiecare alegere sănătoasă pe care o facem contribuie la reducerea riscului de diabet.

„Ca să ne îndeplinim visele, indiferent dacă sunt profesionale, sociale, emoționale, e nevoie să fim sănătoși. Și e mai ușor să ne menținem starea de sănătate decât să ne preocupăm de vindecarea unei boli.
În cazul celor mai multe boli, apariția semnelor și simptomelor de boală este precedată de o perioadă în care boala este asimptomatică, și înainte de asta, de o perioadă în care persoana nu are boala dar este sub influența factorilor de risc, perioade care durează ani de zile. Esența „supravegherii” stării de sănătate presupune prevenirea și identificarea eventualilor factori de risc, identificarea bolii în perioada asimptomatică. E nevoie să facem schimbarea, să înțelegem că timpul alocat pentru „supravegerea” stării de sănătate este cel mai important timp din viața noastră. ” n-ea transmis doamna doctor Daciana Toma, coordonator al grupului de diabet zaharat, nutritie si boli metabolice din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, dar și lector în cadrul seriei noastre de webinarii.


Azi, 14 noiembrie 2024, am avut bucuria de a organiza cel de-al treilea webinar dedicat medicilor de familie, asistenților medicali și farmaciștilor, centrat pe tema prevenției.

Evenimentul, desfășurat pe platforma Zoom, a adus împreună medici de familie și asistenți medicali din cele 7 județe vizate de proiect (Călărași, Teleorman, Ialomița, Giurgiu, Prahova, Buzău și Dâmbovița).
El propune o abordare eficientă de prevenire a diabetului zaharat și complicațiilor sale, bazată pe modelele și teoriile schimbării comportamentelor de risc, totul într-o formă adaptată activității de zi cu zi a medicului de familie.

Odată în plus, ne-am bucurat de prezența celor două doamne doctor ce ne susțin activ în acest proiect, și care au oferit din experiența lor valoroasă:

• Dr. Daciana Toma – Medic primar în medicină de familie, coordonator al Grupului de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF), vicepreședinte al SNMF și instructor formator în metode de cercetare în Medicină de Familie, medic de familie în București.

• Dr. Adela Iancu – Conferențiar universitar la Disciplina Medicină de Familie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, coordonatorului grupului RespiRO din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF) și medic de familie în București.

Pe durata celor două ore, participanții au discutat despre metode practice și accesibile pentru prevenirea diabetului zaharat, axate pe un limbaj adaptat pacienților și diverse resurse educaționale dezvoltate în cadrul proiectului.

Obiectivul principal a fost să echipăm medicii de familie cu instrumente și strategii preventive, bazate pe modele de succes în sănătatea comportamentală, care sporesc interesul pacienților pentru prevenție, îmbunătățesc nivelul de conștientizare și contribuie la creșterea aderenței la recomandările medicale privind gestionarea factorilor de risc și prevenirea diabetului zaharat.


Le mulțumim tuturor participanților pentru implicare și interes, precum și lectorilor pentru modul lor cald și profesionist în care au facilitat acest webinar!


Cu acest eveniment, am încheiat seria de webinarii din cadrul proiectului „Ai grijă de Sănătatea ta!” și sperăm să continuăm aceste inițiative și în viitor. Între timp, proiectul rămâne activ în județele vizate, sprijinind profesioniștii din sănătate în misiunea lor de a proteja și îmbunătăți sănătatea comunităților.

Distribuie:

Alte articole: