Din comunitate: Construirea rețelei comunitare ”Ai grijă de Sănătatea ta!” în județul Călărași

În 19 iunie am făcut un prim pas important pentru promovarea sănătății comunității în județul Călărași. Atunci, am inaugurat rețeaua comunitară „Ai grijă de Sănătatea ta!” printr-un atelier interactiv destinat profesioniștilor din județ.

Sesiunea de instruire s-a concentrat pe tema prevenirea cardiopatiei ischemice, una dintre afecțiunile acoperite de programul ”Ai grijă de Sănătatea ta!” .

Doamna doctor Camelia Truică, coordonator județean al asistenței medicale comunitare din DSP Călărași, s-a alăturat inițiativei și și-a asumat rolul de coordonator și mentor al rețelei la nivelul județului  Călărași deoarece crede că: Majoritatea cazurilor de cardiopatie ischemică și a deceselor cauzate de cardiopatia ischemică pot fi prevenite prin modificarea factorilor de risc cu rol în apariția bolii cardiovasculare aterosclerotice cum ar fi fumatul, dieta nesănătoasă și obezitatea, lipsa activității fizice precum și consumul inadecvat de alcool. Modificarea comportamentelor este un proces extrem de greu, dar am convingerea că vom reuși să obținem rezultate pozitive, cu dedicație, insistență și perseverență din partea personalului medical implicat, iar rezultatele să aducă complianță și participare activă din partea populației din comunitățile noastre.

Într-o atmosferă deschisă și orientată spre soluții, 13 asistenți medicali comunitari, 2 asistenți medicali de la cabinet și 5 medici de familie au participat activ la atelierul de lucru, fiind pregătiți să acționeze eficient în comunități.

Prin instruirea și motivarea personalului medical, nu doar că îmbunătățim calitatea serviciilor preventive oferite, dar și contribuim la crearea unei rețele de suport sustenabilă. Profesioniștii bine pregătiți devin lideri locali, capabili să inspire și să mobilizeze comunitatea în jurul unor obiective comune de sănătate.

Explorând percepțiile pacienților și tehnicile de prevenție pentru cardiopatia ischemică

În cadrul atelierului de lucru, participanții au avut ocazia să exploreze percepțiile proprii, dar și ale pacienților asupra prevenției și să discute despre provocările întâmpinate în acest proces.

Apoi, au recapitulat informații esențiale despre cardiopatia ischemică, testare și comportamente sanogene.

Mai mult, au dobândit tehnici de consiliere centrate pe pacient, esențiale pentru o abordare personalizată și eficientă în prevenirea bolilor.

Participanții nu doar au învățat noțiuni teoretice, ci au fost implicați activ în discuții și exerciții practice, ceea ce a facilitat o învățare profundă și aplicabilă în activitatea de zi cu zi. Abordarea practică și orientată pe pacient a fost văzută ca un element cheie pentru succesul intervențiilor de prevenție în comunitate, fiind apreciată de participanți.

 

Resurse și motivație pentru profesioniști

După o zi plină de activități, profesioniștii au plecat nu doar cu noi abilități și motivație, ci și cu materiale utile. Au primit ghidul asistentului medical, conceput pentru a facilita discuțiile cu pacienții despre factorii de risc și comportamentele sănătoase pentru prevenirea cardiopatiei ischemice, ghidul pentru pacient, un material util și practic, care poate fi oferit pacienților pentru a-i ajuta să adopte și să mențină obiceiuri sănătoase și nu în ultimul rând un afiș pentru cabinet, care invită la inițierea discuțiilor pe teme de sănătate pe tema prevenirea cardiopatiei ischemice. Pentru a responsabiliza pacienții și a le oferi un rol activ în îngrijirea propriei sănătăți, participanții au primit și o serie de chestionare pentru sănătate, pe care să le folosească în procesul de consiliere. Materialele au fost bine primite de către profesioniști și au fost considerate un sprijin necesar în activitatea de prevenție.

Această sinergie între cunoștințe, resurse și motivație creează un mediu propice pentru schimbări pozitive și sustenabile în comportamentele de sănătate ale comunității.

 

Privind spre viitor cu entuziasm

În următoarele trei luni, participanții vor pune în aplicare cele învățate și vor utiliza materialele primite în discuțiile cu pacienții și membrii comunității, devenind adevărați promotori ai sănătății comportamentale pentru prevenirea cardiopatiei ischemice. La finalul intervalului suntem nerăbdători să aflăm mai multe despre experiența lor și să vedem rezultatele acestor eforturi dedicate sănătății comunității din Călărași!