Stil de viață sănătos: Ce se întâmplă când te lași de fumat?

Fumatul îți afectează grav sănătatea pe termen lung, un fapt bine-cunoscut. Totuși, nu mulți știu că organismul uman începe să se repare singur la doar câteva minute după ce te lași de fumat. Indiferent dacă ai acest obicei de un an sau de 30, specialiștii spun că nu este niciodată prea târziu să renunți la fumat. Corpul uman este capabil să inverseze daunele provocate, iar efectele sunt resimțite aproape instantaneu. Deși multe aspecte se vor îmbunătăți în timp, pentru unele dintre ele nu trebuie să aștepți prea mult.

Pe parcursul călătoriei tale de a te lăsa de fumat, vei observa schimbări semnificative în sănătatea ta:

Alte beneficii pe care le vei observa:

 

Sănătate mintală mai bună

S-ar putea să crezi că fumatul îți susține bunăstarea mentală și te ajută să te relaxezi, să faci față stresului și anxietății. De fapt, contrariul este adevărat. Renunțarea la fumat îmbunătățește sănătatea mintală și bunăstarea. Dovezile arată că, după etapa de sevraj, oamenii experimentează o reducere a anxietății, depresiei și stresului. Persoanele care au renunțat la fumat au, de asemenea, o dispoziție mai bună comparativ cu cei care continuă să fumeze.

Știați că? Poate dura doar 6 săptămâni pentru a începe să simți beneficiile pentru sănătatea mintală ale renunțării la fumat.

 

Mai bine pentru familie și prieteni

Pentru multe persoane, un motiv important pentru a renunța la fumat este acela de a fi alături de familia și prietenii lor. Dacă ai renunțat la fumat și ești sănătos din punct de vedere fizic și psihic, este mai probabil să îi poți sprijini pe cei dragi și să faci parte din viața lor pentru mai mult timp.

Pe lângă asta, renunțarea la fumat înseamnă și că îi vei proteja pe cei dragi de efectele nocive ale fumatului pasiv. Fumatul pasiv este periculos pentru oricine este expus la el, în special pentru copii.

De asemenea, dacă devii un model de nefumător, copiii tăi sunt mult mai puțin predispuși să se apuce de fumat.

Știați că? Adolescenții ai căror părinți sau aparținători fumează sunt de 4 ori mai predispuși să se apuce de fumat.

 

Economii financiare

Renunțarea la fumat nu aduce doar beneficii pentru sănătate, ci și economii financiare semnificative. Fumatul reprezintă o cheltuială constantă și semnificativă pentru bugetul personal. Mulți fumători nu își dau seama cât de mult ar putea economisi dacă ar renunța la acest obicei. Aceste economii pot fi folosite pentru alte lucruri importante și plăcute, cum ar fi vacanțe, hobby-uri sau economii pentru viitor.

Știați că? O persoană care fumează un pachet pe zi cheltuie aproximativ 175 de lei pe săptămână. Asta înseamnă aproximativ 9.000 de lei pe an!

 

Așadar, oricând decizi asta, este un moment bun să renunți. Niciodată nu e prea târziu. Începe acum!

 

Articol adaptat după NHS

Distribuie:

Alte articole: