Ghidul Mirei pentru o inimă fericită: ce să mănânci pentru a ține colesterolul în frâu

Mira intra în sufragerie, unde îl găsește pe tatăl ei notând ceva într-un carnețel. Curioasă, îl întreabă ce face, iar acesta îi împărtășește că tocmai s-a întors de la medicul de familie. La analizele anuale, nivelul colesterolului său a ieșit mai mare decât normal.

Mira, puțin speriată, îi spune tatălui ei că nu știe exact ce este colesterolul, dar știe că are legătură cu bolile de inimă și asta o îngrijorează.

Tatăl Mirei îi explică: „Colesterolul este o grăsime prezentă în sânge, produsă de ficat sau adusă din alimentele pe care le consumăm. Există două tipuri principale: LDL, care este cunoscut drept „colesterolul rău”, și HDL, „colesterolul bun”. Fiecare are un rol. În esență, colesterolul este necesar pentru sănătatea noastră, dar prea mult LDL poate crea probleme, cum ai spus și tu”

„Și ce legătură are cu problemele de inimă?” întreabă Mira.

„Ei bine, când avem prea mult colesterol „rău” în sânge, acesta se poate depune pe pereții arterelor. Acest lucru îngustează vasele de sânge, îngreunând circulația normală și, în timp, poate duce la blocarea completă a fluxului sanguin. Dacă sângele nu ajunge în cantitate suficientă la inimă sau creier, există riscul de infarct sau accident vascular cerebral.”

Mira se sperie puțin mai tare: „Asta sună destul de grav… E ceva ce putem face? ”

„Desigur! Nu-ți face griji, Mira, așa cum mi-a explicat și doctorul, nivelul de colesterol din sânge poate scădea foarte ușor. Sunt necesare câteva schimbări în stilul de viață.”

„Despre ce schimbări este vorba?” întreabă Mira.

„Este important să adopți un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și mișcare, pentru a controla nivelul colesterolului din sânge și pentru a avea grijă de sănătatea inimii.  

În primul rând, trebuie să fiu mai atent la ceea ce mănânc. Alimentația joacă un rol foarte important. De exemplu, mâncarea procesată, cum ar fi mezelurile, cârnații, tocăturile sau produsele de patiserie, contribuie la creșterea colesterolului. Carnea grasă, precum ceafa de porc, costițele și pulpa de miel, ar trebui evitate. De asemenea, prăjelile trebuie înlocuite cu metode mai sănătoase de gătit, cum ar fi grătarul, cuptorul sau fierberea înăbușită.

„Și dulciurile?”  întrebă Mira, gândindu-se la deserturile preferate. 

„Din păcate, și zahărul din produsele de patiserie contribuie. Dulciurile conțin calorii „goale” care se depun rapid sub formă de grăsimi. ”

„Wow, sună ca și cum ar trebui să renunți la toate lucrurile bune,” spune Mira.

Tatăl ei râde ușor și o liniștește: „La început poate părea greu, dar dacă faci schimbările treptat, vei vedea că nu e atât de dificil. Vei descoperi multe mâncăruri noi și gustoase, care sunt și sănătoase. Uite, de exemplu, am aici o listă de alimente care ajută la menținerea colesterolului sub control. Desigur, ele nu vor face miracole singure și imediat, dar te sprijină pe parcurs.”

 

 

„Nu sună așa de rău cum credeam! Deci totuși există multe alimente delicioase care sunt și sănătoase! Hm…mie-mi plac mult cireșele și strugurii. Și ovăzul cu nuci e foarte bun la micul dejun” exclamă Mira.


„Da, așa este. Cu puțină atenție, poți să-ți păstrezi sănătatea inimii fără a renunța la tot ce-ți place.” îi răspunde tatăl ei zâmbind.

 
Distribuie:

Alte articole: