Din comunitate: Despre prevenirea cancerului, un webinar interactiv dedicat medicilor de familie, asistenților medicali și farmaciștilor din 7 județe limitrofe Bucureștiului

Putem preveni cancerul? Deși mulți am răspunde poate sceptic, numeroase studii au demonstrat că bolile neoplazice sunt într-o mare măsură prevenibile: 42% din totalul cancerelor sunt cauzate de unul sau mai mulți factori de risc pe care îi putem evita. Mai mult, se estimează că jumătate din numărul de decese prin cancer sunt prevenibile1. 

Așadar, prevenirea cancerului ar putea sta și în puterea fiecăruia dintre noi. Și totuși, un număr mare de români nu știu că pot preveni apariția cancerului: jumătate dintre români nu și-au făcut niciun test de screening, iar 37% dintre români preferă să nu știe dacă au cancer.2 

 Iată ceva ce ne-am propus să schimbăm, pentru a evita pierderea acelor vieți care ar putea fi salvate dacă oamenii ar ști ce să facă, de ce să facă și ar acționa la timp.


 

Azi, 19 septembrie 2024, am avut bucuria de a organiza cel de-al doilea webinar dedicat medicilor de familie, asistenților medicali și farmaciștilor, centrat pe tema prevenției. 

Evenimentul, desfășurat pe platforma Zoom, a adus împreună medici de familie și asistenți medicali din cele 7 județe vizate de proiect (Călărași, Teleorman, Ialomița, Giurgiu, Prahova, Buzău și Dâmbovița).

El propune o abordare eficientă de prevenire a 4 tipuri de cancer (cancer de col uterin, colorectal, pulmonar și de sân), bazată pe modelele și teoriile schimbării comportamentelor de risc. 

O dată în plus, ne-am bucurat de prezența celor două doamne doctor ce ne susțin activ în acest proiect, și care au oferit din experiența lor valoroasă: 

  • Dr. Adela Iancu – Conferențiar universitar la Disciplina Medicină de Familie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, coordonatorului grupului RespiRO din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF) și medic de familie în București. 
  • Dr. Daciana Toma – Medic primar în medicină de familie, coordonator al Grupului de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF), vicepreședinte al SNMF și instructor formator în metode de cercetare în Medicină de Familie, medic de familie în București. 

 

Medicul de familie poate fi un adevărat coordonator al activității de prevenție și de promovare a sănătății în comunitate. Dacă vreți, îl putem privi ca pe un fel de dirijor de orchestră în timpul unui concert de gală. Însă din această orchestră nu ne pot lipsi ceilalți instrumentiști (iar aici am avea nevoie de asistenții medicali din comunitate sau din cabinetul de medicină primară bine pregătiți pentru a face prevenție, de farmaciști, de medicii de alte specialități, de specialiștii în sănătate publică, de organizațiile profesionale și neguvernamentale care au toți un anumit rol în activitatea de prevenție). Apoi ne trebuie partituri potrivite pentru fiecare și bine-înțeles, avem nevoie ca publicul meloman din sală să-și înțeleagă și asume propriul rol în protejarea propriei sănătăți.  Și asta deoarece prevenția are la bază responsabilizarea persoanei, are nevoie de pregătirea profesioniștilor să ofere servicii preventive adecvate, de pregătirea cadrului pentru oferirea de programe preventive și curative pentru cancer eficiente și de măsurarea și evaluarea rezultatelor. Dar noi putem, pentru că avem ca medici de familie această responsabilitate, să ne pregătim și acordăm tot timpul instrumentele…și asta facem în aceste întâlniri între colegi în care discutăm despre cum să facem prevenție pentru cancere într-un mod eficient” – a declarat doamna doctor Adela Iancu 

Pe durata celor trei ore, participanții au discutat despre metode practice și accesibile pentru prevenirea celor patru tipuri de cancer, axate pe un limbaj adaptat pacienților și diverse resurse educaționale dezvoltate în cadrul proiectului. 

Obiectivul principal a fost să echipăm medicii de familie cu instrumente și strategii preventive, bazate pe modele de succes în sănătatea comportamentală, care sporesc interesul pacienților pentru prevenție, îmbunătățesc nivelul de conștientizare și contribuie la creșterea aderenței la recomandările medicale privind gestionarea factorilor de risc și prevenirea cancerelor. 

Le mulțumim tuturor participanților pentru implicare și interes, precum și lectorilor pentru modul lor cald și profesionist în care au facilitat acest webinar! 

Pentru că în luna noiembrie urmează să organizăm cel de-al treilea și ultimul nostru webinar, despre prevenirea diabetului zaharat, vă așteptăm cu drag și pe 14 noiembrie 2024! 

 


[1] World Cancer Research Fund & American Institute for Cancer Research. (2018). Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer. Available at: www.wcrf.org

[1] Medisprof. (2023).  Aproape jumătate dintre români nu și-au făcut niciodată un test de screening, deși 93% se tem de cancer. Available at: https://medisprof.ro/blog/aproape-jumatate-dintre-romani-nu-si-au-facut-niciodata-un-test-de-screening-desi-93-se-tem-de-cancer/