Cancer de sân

Desoperă factorii de risc asociați diverselor afecțiuni și învață despre comportamentele sănătoase pe care le poți adopta pentru a le preveni și pentru a-ți menține sănătatea.

Cancerul de sân (sau cancerul mamar) se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare încep să se înmulțească necontrolat, formând, în cele din urmă, o tumoră („tumoare”). Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, dar se poate dezvolta și la bărbați.

De-a lungul vieții, mulți factori pot influența riscul de cancer de sân. Dacă nu poți schimba unii factori, cum ar fi înaintarea în vârstă sau istoricul familial, în mod cert poți contribui la reducerea riscului de cancer de sân prin grija pentru sănătatea ta și prin alegerile pe care le faci în fiecare zi!

Riscul de cancer de sân se datorează, de obicei, unei combinații de factori. Dacă prezinți un factor de risc nu înseamnă că vei face boala și nu toți factorii de risc au același efect.

Cele mai multe femei prezintă anumiți factori de risc, dar majoritatea femeilor nu fac cancer de sân.  Totuși, unele femei vor face cancer de sân, chiar și fără alți factori de risc.

Lipsa de activitate fizică

Femeile care nu sunt active din punct de vedere fizic au un risc mai mare de a face cancer de sân.

Supraponderalitate sau obezitate după menopauză

Femeile care au luat în greutate după apariția menopauzei prezintă un risc mai mare de a face cancer de sân comparativ cu cele cu o greutate considerată sănătoasă.

Administrarea de hormoni

Unele forme de terapie de substituție hormonală (cele care includ atât estrogen cât și progesteron) luate în timpul menopauzei pot crește riscul de cancer de sân atunci când sunt luate timp de mai mult de cinci ani. De asemenea, s-a constatat că anumite contraceptive orale (pilule contraceptive) cresc riscul de cancer de sân.

Istoricul reproductiv

Întârzierea conceperii primului copil până după vârsta de 30 de ani, absența alăptării și sarcinile care au fost la termen pot fi asociate cu un risc crescut de cancer mamar.

Consumul de alcool

Studiile arată că riscul de cancer de sân al unei femei crește cu cât aceasta consumă mai mult alcool.

Cercetările sugerează că și alți factori pot crește riscul de cancer de sân, cum ar fi:
  • Fumatul
  • Expunerea la substanțe chimice care pot cauza cancer
  • Modificările altor hormoni din cauza muncii în ture de noapte
Predispoziția genetica

Este un factor pe care nu îl poți schimba, dar îi poți ține sub control:

  • Femeile care au moștenit modificări (mutații) la anumite gene, cum ar fi BRCA1 și BRCA2, prezintă un risc mai mare de cancer mamar și ovarian.

Riscul de cancer de sân crește odată cu vârsta. Majoritatea cancerelor de sân sunt diagnosticate după vârsta de 50 de ani.

Debutul menstruației mai devreme de vârsta de 12 ani și al menopauzei, după vârsta de 55 de ani expune femeile la hormoni un timp mai îndelungat, ceea ce le crește riscul de a face cancer de sân.

Femeile cu sâni denși sunt mai predispuse să facă cancer de sân. Sânii denși au mai mult țesut conjunctiv decât țesut adipos, ceea ce poate face uneori dificilă observarea tumorilor la o mamografie.

Femeile care au avut cancer de sân sunt mai predispuse să facă cancer de sân a doua oară. Unele boli necanceroase ale sânului, cum ar fi hiperplazia ductală atipică sau carcinomul lobular in situ, sunt asociate cu un risc mai mare de a face cancer de sân.

Riscul unei femei de a dezvolta cancer de sân este mai crescut atunci când există antecedente în familie, cum ar fi mama, sora sau fiica (rudă de gradul întâi), sau mai mulți membri ai familiei, fie de pe linia maternă, fie de pe linia paternă, care au avut cancer mamar sau ovarian. Faptul de a avea o rudă de sex masculin de gradul întâi cu cancer de sân crește, de asemenea, riscul unei femei de a face cancer de sân.

Femeile care au făcut radioterapie la nivelul pieptului sau al sânilor (de exemplu, tratamentul limfomului Hodgkin) înainte de vârsta de 30 de ani au un risc mai mare de a face cancer de sân mai târziu în viață.

DES a fost administrat unor femei însărcinate din Statele Unite între 1940 și 1971 pentru a preveni avorturile spontane. Femeile care au luat DES au un risc mai mare de a face cancer de sân. Femeile ale căror mame au luat DES în timp ce erau însărcinate cu ele pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a face cancer de sân.

Comportamente sănătoase

Autoexaminarea sânilor are un rol important în detectarea precoce a semnelor de cancer mamar. Cu cât îi verifici mai des, cu atât mai repede vei ști cum este normal să se simtă și vei putea observa schimbările, în cazul în care acestea apar.

Semnalul de alarmă nu constă doar în apariția unui nodul la sân – sunt mult mai multe semne care pot indica apariția cancerului de sân: o schimbare în mărime sau formă, o roșeață în apropierea mamelonului, schimbarea texturii sau culorii pielii. Fii atentă la oricare dintre modificări și discută cu medicul tău dacă ești îngrijorată.

Screening:

Examenele de screening descoperă boala înainte de a începe simptomele. Scopul screening-ului este de a detecta boala în stadiul ei cel mai timpuriu și cel mai tratabil.

Ecografie

Ecografia folosește ultrasunete pentru a produce imagini detaliate ale structurii glandelor mamare. Ecografia este cea mai simplă metodă prin care se pot observa inflamații și infecții mamare. Este o metodă nedureroasă și acest lucru este foarte important pentru confortul pacientelor.

În cazul în care ai vârsta de până în 40 de ani, este recomandat să efectuezi anual o ecografie de sân, iar lunar să efectuezi acasă o autoexaminare a sânilor.

Screeningul pentru cancerul de sân utilizează o examinare radiologică, numită mamografie, pentru a depista dacă există semne de cancer de sân. Ea poate depista tumori care sunt prea mici pentru a fi palpate. Acestea presupun comprimarea țesutului mamar între două plăci și realizarea unei fotografii pentru a produce o imagine a sânului. Mamogramele pot detecta modificări în țesutul mamar, cum ar fi noduli, calcificări sau alte anomalii, care pot indica prezența cancerului sau a altor afecțiuni.

După vârsta de 40 de ani, femeile trebuie să efectueze mamografia anual. Pentru femeile cu risc crescut de a face cancer de sân și antecedente de cancere familiale trebuie să se indice screening individualizat.

Menține-ți o greutate corporală normală

Menține-ți o greutate sănătoasă pentru a preveni cancerul mamar. Pentru a slăbi sănătos, adoptă un model alimentar echilibrat, precum dieta mediteraneană. Aceasta este caracterizată prin consumul ridicat de fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase, pește și ulei de măsline extra-virgin, și prin limitarea consumului de carne roșie și alimente procesate.

Pentru a atinge și a menține o greutate sănătoasă, este important să acorzi atenție nu doar tipului de alimente pe care le consumi, ci și dimensiunii porțiilor de mâncare.

De asemenea, implicarea în activitate fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul sau alte forme de exerciții fizice, poate ajuta la menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Fii activă din punct de vedere fizic, pentru a-ți menține sănătatea și a reduce riscul de cancer mamar. Alegerea unei game variate de activități pe care le iubești și practicarea lor în mod regulat sunt esențiale pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos. Important este să începi ușor, prin a merge pe jos mai mult decât o faci în mod normal. Pe măsură ce îți va crește rezistența, poți include activități mai variate cum ar fi mersul cu bicicleta, înotul, mersul în ritm rapid sau chiar alergatul.

Este important să îți faci timp pentru activități fizice zilnic sau de câteva ori pe săptămână, în funcție de programul și preferințele tale. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă adulților să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână. De asemenea, CDC recomandă să incluzi în rutina ta și exerciții de forță și de tonifiere a musculaturii cel puțin două zile pe săptămână.

În cazul în care consumi alcool, este important să fii conștientă de cantitatea pe care o consumi și să îți stabilești limite sănătoase. Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de cancer mamar și poate avea un impact negativ asupra sănătății generale. Prin urmare, este recomandat să consumi alcool cu moderație și sau să alegi să nu-l consumi deloc.

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două unități pe zi, iar femeile nu ar trebui să consume mai mult de o unitate pe zi. Ca orientare generală, o unitate conține aproximativ 10 – 12 grame de alcool pur. Asta înseamnă un pahar de bere de 280 – 330 ml sau un pahar de vin de 100 – 120 ml.

Înlocuirea băuturilor alcoolice cu alternative sănătoase, precum apa, sucurile naturale sau ceaiurile, poate fi o modalitate excelentă de a menține hidratarea și sănătatea generală, în timp ce reduci expunerea la riscurile asociate consumului de alcool.

Dacă urmezi sau ți s-a recomandat o terapie hormonală sau pilule contraceptive, discută cu medicul pentru a înțelege mai bine riscurile implicate și dacă sunt potrivite pentru tine.

Încearcă să îți alăptezi copiii, dacă este posibil, deoarece poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătatea ta și a lor.

Cu cât o femeie alăptează mai mult, cu atât este mai protejată împotriva cancerului de sân. Riscul de cancer de sân scade cu aproximativ 4% pentru fiecare 12 luni de alăptare (adunate).

De asemenea, laptele matern este cel mai bun aliment pentru copii, având multiple efecte benefice pentru sănătatea acestora. Laptele matern conține toți nutrienții, toate vitaminele și mineralele de care are nevoie copilul tău în primele 6 luni de viață. Laptele matern ajută la prevenirea bolilor curente ale copilăriei, ca de exemplu infecțiile respiratorii, infecțiile urechii, diareea și astmul. De asemenea, laptele matern reduce riscul de a dezvolta ulterior o serie de afecțiuni cronice precum hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, obezitatea, diabetul de tip 2, contribuind la dezvoltarea cognitivă a copilului.

Laptele matern este esențial pentru sănătatea copiilor, oferindu-le toți nutrienții necesari în primele 6 luni și ajutând la prevenirea bolilor precum infecțiile respiratorii, urechile și diareea. De asemenea, reduce riscul de afecțiuni cronice cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2, contribuind la dezvoltarea cognitivă. Comparativ cu alăptarea artificială, alăptarea naturală asigură o greutate adecvată în copilărie și reduce riscul de obezitate ulterioară.

Dacă ai un istoric familial de cancer de sân sau ai moștenit genele BRCA1 și BRCA2, nu ezita să discuți cu medicul despre alte modalități de a reduce riscul și de a-ți menține sănătatea.

Evitarea fumatului sau renunțarea la acest obicei este esențială pentru prevenirea cancerului de sân și a altor afecțiuni grave. Dacă ești fumătoare, este important să iei în considerare renunțarea la acest obicei pentru a-ți proteja sănătatea și a reduce riscul de cancer mamar. Renunțarea la fumat poate fi dificilă, dar este posibilă cu ajutorul unor strategii și resurse adecvate, cum ar fi terapia de substituție a nicotinei, consilierea și suportul social.

Testează ce ai reținut! Răspunde la fiecare întrebare selectând varianta pe care o consideri corectă.

La final, vom calcula scorul tău total. Dacă nu ești mulțumit(ă) de acest scor, îl poți îmbunătăți dacă revezi informațiile despre această afecțiune.

Contact Us

Step 1 of 2

1. Care dintre următorii factori de risc nu poate fi modificat pentru a reduce riscul de cancer de sân?
2. Care dintre următorii factori de risc poate fi influențat, prin alegerile de stil de viață?
3. Unele studii au arătat că femeile care lucrează în ture de noapte au un factor de risc mai ridicat de a dezvolta boala. De ce?
4. Debutul menstruației la vârste timpurii și menopauza târzie pot crește riscul de cancer de sân.
5. Compoziția sânilor poate fi un factor de risc pentru cancerul mamar. Despre ce tip de sâni este vorba?

Surse: