Cancer de col uterin
Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent tip de cancer la femei în România. Este esențial să înțelegem factorii de risc specifici acestui tip de cancer și să promovăm măsuri preventive pentru a reduce riscul. Află mai multe despre cum să îți protejezi sănătatea și să acționezi în mod preventiv.
Cancerul de col uterin apare prin multiplicarea necontrolată a celulelor ce căptușesc colul uterin (porțiunea prin care uterul se deschide în vagin). Spre deosebire de alte cancere, cancerul de col uterin se dezvoltă lent, trecând prin stadiul de leziune pre-canceroasă.
Cu educație, conștientizare și un stil de viață sănătos, fiecare femeie poate lua măsuri pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții și pentru a reduce riscul de cancer de col uterin.
- Factori de risc pe care îi poți schimba
Riscul de cancer de col uterin se datorează, de obicei, unei combinații de factori. Dacă prezinți un factor de risc nu înseamnă că vei face boala și nu toți factorii de risc au același efect.
Infecția cu HPV
Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de papilomavirusul uman (HPV), un virus comun care poate fi transmis de la o persoană la alta în timpul sexului. Există mai multe tipuri de HPV. Unele pot provoca modificări la nivelul colului uterin care pot duce în timp la cancer de col uterin, în timp ce alte tipuri pot provoca veruci genitale sau cutanate.
HPV este atât de frecvent încât majoritatea oamenilor se infectează la un moment dat în viață. HPV nu provoacă de obicei niciun simptom, astfel încât nu îți poți da seama că îl ai. Pentru majoritatea oamenilor, HPV va dispărea de la sine. Totuși, dacă nu se întâmplă acest lucru, există riscul ca, în timp, să provoace cancer de col uterin.
Debut precoce al vieții sexuale
Dacă începi viața sexuală devreme, poți avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin, pentru că ai mai multe șanse să intri în contact cu HPV și alte infecții transmise sexual înainte de a-ți dezvolta complet imunitatea.
Debut precoce al vieții sexuale
Dacă ai mai mulți parteneri sexuali, ai mai multe șanse să intri în contact cu diferite tipuri de HPV și alte infecții cu transmitere sexuală, ceea ce poate mări riscul de a dezvolta cancer de col uterin.
Nașteri multiple
Sarcinile multiple și nașterile pot afecta structura și funcția colului uterin, ceea ce poate crește riscul de cancer.
Fumatul
Fumatul poate crește riscul de cancer de col uterin și poate afecta și răspunsul la tratament.
Utilizarea îndelungată de contraceptive orale
Utilizarea contraceptivelor orale pe termen lung poate fi asociată cu un risc ușor crescut de cancer de col uterin.
- Factori de risc pe care nu îi poți schimba
Istoric de boli cu transmitere sexuală
Infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi infecția cu Chlamydia, pot crește riscul de cancer de col uterin.
Anumite boli autoimune (riscul este crescut numai în cazul tratamentului cu azatioprină):
Anumite boli autoimune și tratamentele asociate, cum ar fi azatioprina (substanță care atenuează răspunsul sistemului imunitar), pot crește riscul de cancer de col uterin.
Infecția cu HIV
Infecția cu HIV (virusul care provoacă SIDA) sau o altă afecțiune medicală pot face ca organismul tău să lupte mai greu cu probleme noi de sănătate.
Comportamente sănătoase
Cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru a ajuta la prevenirea cancerului de col uterin sunt :
- Vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV)
Vaccinarea împotriva HPV protejează împotriva tipurilor de HPV care provoacă cel mai adesea cancerul de col uterin, vaginal și vulvar.
Vaccinarea împotriva HPV este recomandată începând din preadolescență (copii cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani), dar poate fi administrat și începând cu vârsta de 9 ani.
Vaccinul HPV este recomandat, de asemenea, pentru toate persoanele până la vârsta de 26 de ani, dacă nu sunt deja vaccinate. Deși nu este recomandată pentru toate persoanele cu vârsta de peste 26 de ani, unii adulți cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani care nu sunt deja vaccinați pot alege să se vaccineze împotriva HPV, după ce au discutat cu medicul lor despre riscul lor de noi infecții cu HPV și despre posibilele beneficii ale vaccinării. Vaccinarea împotriva HPV în acest interval de vârstă oferă mai puține beneficii, din cauza expunerii mai îndelungate la virus.
- Teste de screening
Screeningul este ca o modalitate de a preveni cancerul prin descoperirea și tratarea problemelor înainte să devină cancer de col uterin. Dacă faci parte din programe de screening regulate care folosesc unul dintre cele două teste recomandate, poți reduce riscul de cancer de col uterin cu până la 90%. Cu alte cuvinte, aproape toate cazurile de cancer invaziv pot fi prevenite prin screening.
Două teste de screening pot ajuta la depistarea modificărilor care ar putea deveni precancer sau cancer de col uterin:
Testul Papanicolau
Testul cel mai vechi și cel mai des utilizat este testul citologic sau PAP (Papanicolau). În timpul acestuia, se colectează o mică mostră de celule de pe colul uterin și se trimite la laborator pentru a fi examinată la microscop. Acest test este util pentru depistarea unor schimbări la nivelul celulelor cervicale care ar putea evolua spre cancer de col uterin, dacă nu sunt tratate la timp.
Există două tipuri de teste Papanicolau (PAP): convențional și în mediu lichid.
Testul PAP convențional implică plasarea probei imediat pe o lamă și fixarea ei după recoltare în cabinetul medical. Acest test nu poate verifica în același timp dacă sunt prezente tulpinile de HPV cu risc ridicat, dar este la fel de bun în detectarea celulelor anormale ca și testul în mediu lichid.
Pe de altă parte, testul PAP în mediu lichid presupune introducerea probei într-un flacon cu un mediu special și apoi trimiterea la laborator pentru procesare. Acest lucru previne pierderea sau deteriorarea celulelor recoltate. Testul PAP în mediu lichid are două avantaje importante: reduce șansele ca proba să nu fie potrivită pentru interpretare și permite testarea în același timp a tulpinilor de HPV cu risc ridicat din aceeași probă.
Testul HPV
Un test mai nou, care este utilizat în unele programe de screening, verifică prezența infecției cu papilomavirus uman (HPV), întrucât aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cronică cu HPV.
Medicul ar trebui să recomande pacientelor să facă teste de screening pentru cancerul de col uterin în următoarele moduri:
- Testul HPV cu risc oncogenic înalt, o dată la 5 ani, după vârsta de 30 de ani.
- Cotestarea, care implică testarea HPV și examenul citologic Babeș-Papanicolaou, între vârstele de 30 și 65 de ani, la intervale de 5 ani.
- Examenul citologic Babeș-Papanicolaou convențional sau în mediul lichid, între vârstele de 21 și 65 de ani, o dată la 3 ani, dacă două teste consecutive au fost negative pentru leziuni intraepiteliale.
Cel mai bine este să discuți cu medicul tău pentru a-ți recomanda cea mai potrivită opțiune de screening pentru nevoile tale individuale.
- Alte recomandări
Folosește prezervativul în timpul actului sexual
Infecția HPV poate apărea atât în zonele genitale masculine și feminine care sunt acoperite de un prezervativ din latex, cât și în zonele care nu sunt acoperite. Nu se știe exact cât de mult ajută prezervativul în prevenirea HPV-ului, dar s-a observat că folosirea acestuia poate reduce riscul de cancer de col uterin.
Alege să nu fumezi!
Evitarea fumatului sau renunțarea la acest obicei este esențială pentru prevenirea cancerului de sân și a altor afecțiuni grave. Dacă ești fumătoare, este important să iei în considerare renunțarea la acest obicei pentru a-ți proteja sănătatea și a reduce riscul de cancer mamar. Renunțarea la fumat poate fi dificilă, dar este posibilă cu ajutorul unor strategii și resurse adecvate, cum ar fi terapia de substituție a nicotinei, consilierea și suportul social.
- Ce știi despre cancerul de col uterin?
Testează ce ai reținut! Răspunde la fiecare întrebare selectând varianta pe care o consideri corectă.
La final, vom calcula scorul tău total. Dacă nu ești mulțumit(ă) de acest scor, îl poți îmbunătăți dacă revezi informațiile despre această afecțiune.
Contact Us
Surse:
- CDC, 2023. https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/prevention.htm
- Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România şi Colegiul Medicilor din România, 2022. https://sogr.ro/wp-content/uploads/2022/12/Cancerul-de-col-uterin-revizuit-2022.pdf
- Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România, 2023. https://sogr.ro/vaccinul-hpv-poate-fi-prescris-in-regim-compensat-de-la-1-decembrie-2023/
- Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, Organizația Mondială a Sănătății, 2016. Codul European Împotriva Cancerului. https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/ro/12-modalitati/screeningul/screeningul-pentru-cancerul-de-col-uterin/3511-ce-este-cancerul-de-col-uterin
- Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, 2016. Codul European Împotriva Cancerului. https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/ro/